Kako su se razvijali satovi kroz povijest

Vjerojatno svi znate da su se satovi kroz povijest zanimljivo razvijali, posebice iz perspektive raznih vrsta satova i njihovih mehanizama.

Zidni i kartelni satovi su jedna od vrsta koja je bila u svoje vrijeme jako popularna. To su oni koji se montiraju na zid i kao takvi mogu biti pokretani utezima ili oprugama. Imaju složeni okvir od pozlaćene bronce koji se obično spušta poput zareza. Bili su izum francuskog razdoblja rokokoa (1730-ih i 1740-ih), iako postoje neki kasniji, preporodni primjeri.

Kako su se razvijali satovi kroz povijest

Postoje i satovi s kukavicom, koji se gotovo uvijek temelje na težini i njihalu, poznati su primjer zidnih satova, koji imaju drvena kućišta i automate. Njihovo podrijetlo je nejasno, ali masovno su se proizvodili u Schwarzwaldu, za turističko tržište, oko 1850. godine.

Act of Parliament satovi su veliki, obični zidni koji su visjeli u tavernama. Godine 1797. uveden je porez na satove, koji je bio toliko nepopularan da je ukinut nakon devet mjeseci. Ponekad se tvrdi da su ovi satovi u konobama razvijeni kao odgovor na taj porez.

Kako su nastali satovi kronometri jako je zanimljiva priča. Težnja za većom točnošću u 18. stoljeću imala je ozbiljnu poantu. Interkontinentalna plovidba brzo je rasla, no brodovi koji nisu mogli utvrditi svoju točnu poziciju imali su tendenciju udarati u stvari i tonuti. Od davnina je bilo poznato da svoju zemljopisnu širinu (položaj sjever-jug) možete odrediti ako možete promatrati najvišu točku na nebu bilo Sunca bilo Polarne zvijezde. Ali zemljopisna dužina (položaj istok-zapad) bila je mnogo nezgodnija. Kao što znate, postoji vremenska razlika kada putujete na istok ili zapad. Shvatilo se da ako znate točno vrijeme u svojoj luci porijekla i možete to usporediti sa svojim trenutnim vremenom, utvrđenim prema suncu ili zvijezdama (možete odrediti vrijeme prema Velikom medvjedu, iako samo na sjevernoj hemisferi) , tada biste mogli izračunati svoju zemljopisnu dužinu. Ono što je stoga bilo potrebno bio je vrlo precizan sat ili sat, koji bi mogao zadržati svoju točnost tijekom nemirnog putovanja morem: tako da satovi s njihalom očito nisu bili pokretač.